CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 29 September 2011

graduan timur tengah kurang kredibiliti??

statement tu mungkin agak sensitif bg mahasiswa yg tgh blaja kt middle east
but please no offense !
sbb aku pn skrg tgh jd one of them

act tu tajuk open debate utk minggu haluan siswa ktorg
mse MHS ni mmg korang x rase la tgh kt jordan..rase cm msia je
sbb dlm satu dewan tu dkat 500 org MELAYU
n guess what dkt mantiqah irbid je lbih kurang ade 2000 org..dahsyatt kan

btw i xnk la cite pnjg2 psal MHS
nak cite psal motion tu
n dont expect me to be one of the speakers 
sbb lack of reading la recently
lgpun i mlas nk push otak i (for the time being) dgn mnde2 ni..hahhaa

ni la isi spnjg debate tu blangsung

ni kes rindu punye psal so dats why la salin mnde2 tu
tapi da biggest mistake bg debaters tu sume- dorang x defined btol2 every single word
so matlamat cm kurang jelas la..aku pn x sure 'kredibiliti' tu nk judge dr segi ape..btol x
and 1 more thing yg rase nk gelak2
ade la sorang audience ni ley tanye cmni
' saya rase btol atau tidak graduan timur tengah ni kurang berkualiti bukan persoalannya tapi kita sepatutnya bincang cara nak mengatasinya'
alahai !! dah terang2 kowt motion dy cmtu..
TERSASAR btol la..haha

ok jom discuss sket2

graduan - mahasiswa lepasan universiti

timur tengah - arab saudi, JORDAN, mesir, syria etc..

kurang- tidak terlalu banyak, tapi masih ada (haha)

kredibiliti- sifat yang boleh dipercayai atau diyakini dan kebolehpercayaan

bagi pendapat aku la
sbnarnya bende2 ni disebabkan kemajuan sesuatu negara tu dijadikan indikator/kayu pengukur
terus terang aku cakap, Jordan x delah maju mana mcm sblum aku smpai sini,
ckp Jordan maju cm Europe n so on
even aku pernah bace statement Jordan 50 taun lebih mundur dari msia
so Mesir msty la lagi worse kan (please jgn emosi, ni fakta)

tapi kena ingat yg msia hantar student ke sini bukan nak belajar technology,
cm engineering, biotech, chemical/petroleum engineering (wlaupun byk minyak)
nmahupun geology (struktur bumi yg berpasir etc)
tapi kite mostly kite hantar untuk BELAJAR AGAMA cm usuluddin, bahasa arab, usul fiqh n so on (korang pown taw kan)
klau yg gempak2 pn cume medic ngan islamic banking
bagi aku bende ni xde r involve ngan technology sgt..haha

ok jom kite focus on graduan dalam bidang agama:
dorang balik akan jadi pegawai2 kt jab agama, imam, pendakwah bebas etc
maybe people expect too much from them
harap dorang boleh buat perubahan dalam masalah sosial kt msia yg dh teruk benar tu,,blablabla
tapi  kena ingat yang mereka ni cuma salah satu elemen kecil utk MENGUBATI PENYAKIT SOSIAL..elemen yg lagi penting cm 'institusi pendidikan keluarga', persekitaran, pengaruh rakan ngan media semasa n not to forget DIRI SENDIRI yg trigger mende2 ni
so please dont blame them 'orang2 agama'
tapi boleh jugak klau aku nak ckp yg maybe isi2 dakwah dorang tu yg memberi peringatan kpd kite pasal dosa pahala, syurga neraka x cukup mantap lagi nak influence orang2 yg tersasar terlalu jauh utk kembali ke pangkal jalan
n mungkin juga people judge dorang ni cm 'malaikat' yg sentiase jadi qudwah hasanah
tapi entah cmne kpercayaan ni disalahgunakan or x sengaja tertunjuk mnde yg x baik..huhu
so bese la nila setitik rosak air oren aku =P

untuk medic plak..future doctor n dentist
tapikan sedar @ x..klau graduan dlm bidang ni study kat india, xde pn org kritik
pdahal lbih kurang je kmajuan negara tu ngan middle east countries
ape lagi dari segi silabus handle alat mase praktikal n so on
come on la mnde ni bley dikatakan basi taw !
ape korang ingat blaja kt europe tu dh cukup bgus ke?klau negara tu terlalu maju msty la peralatan dy terlampau maju gak
as a result bile balik msia yg so called maju, peralatan cmtu xde..then dorang xley buat secara manual,right?
n pernah lah aku dgr isu blaja medic kt russia x bagus n so on
tapi people yg xtaw pape psal kualiti medic kt ngara tu, impress jeww..sbb russia kn popular
well, bley gak kowt klau aku ckp maybe kt middle east ni x produce well-rounder doctors
sbb ape taw, kt sini exam-oriented
so blaja je la utk exam semata
korang xde assignment, group project etc
even exam pown mngadap comp. - online exam..sume objektif (ala2 amek lesen kereta)
so maybe softskills seseorang tu x well develop kowt

utk islamic banking plak..
maybe dorang diharapkan utk buat perubahan dlm banking cm elak rasuah, riba' etc
so bende2 ni aku x reti nk comment sbb x silap 1st batch yg jpa anta pn x graduate ag
so xtahu la kberkesanan graduan ni..huhu


  well, ni sume skadar pendapat peribadi shja
lgpun aku rase kem. pengajian tinggi tahu ape sbbnye kite dihantar ke sesuatu negara
everything happen for a reason
so klau u all ade fakta yg lebih konkrit dipersilakan utk voice out
sorry kpd sesiapa yg terasa..huhu



p/s: im not a good debater at all..kena byk blaja lagi..u know what, ade debaters yg prnah jd best speaker ppm kt sni + jd champion utk both english n bahasa melayu debate during ppm =)


1 comment:

  1. hello org jordan..=P

    well, most of medic student from india pun kena kritik hebat tau!!..teori dan praktikal perlu seimbang..then if you said Jordan is not good enough, you should push yourself to be an excellent doctor..tue cuma guideline to be a doctor, then you should be more creative and critical thinking..hehehe..*masok topic x??*

    ok..belaja rajin2..*love*..=D

    da~~

    ReplyDelete